Ana Maria Sireteanu n. 21 febr. 1945 – m. 20 iunie 2014

23. iunie 2014 | De | Categorie: In Memoriam, Noutăţi

ana_maria_sireteanuS-a stins din viaţã, dupã o lungã şi grea suferinţã, scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana-Maria Sireteanu, doctor în psihologie.

S-a nãscut în Bucureşti la data de 21 februarie 1945. A fost nepoata din partea mamei, din familia Brãescu, a celebrei performere naţionale şi internaţionale în paraşutism şi în aviaţie, Smaranda Braescu şi a pictorului Tache Braescu.

Tatăl Anei-Maria Sireteanu a fost actorul de film şi teatru Dorin Sireteanu, foarte cunoscut în perioada interbelicã pentru rolurile principale în primele filme româneşti ca: “Iancu Jianu”, “Ciuleandra”, actor de teatru pe scene de prestigiu ca aceea a Teatrului Naţional.

Ana-Maria Sireteanu a urmat cursurile liceului  “Sf.Iosif” din Bucureşti redenumit “Vasile Alecsandri” şi pe cele ale liceului “Mihail Sadoveanu” pe care l-a absolvit în 1962 cu media 10 pe linie la bacalaureat.

In anul 1967 a fost admisã la Facultatea de Filologie a Universitãţii Bucureşti. Ulterior a susţinut un doctorat în ştiinţe psihologice, specializarea psihologie mass-media, cu teza “Creaţia imagologică-Rolul mass-media” – profesor coordonator – cunoscuta specialistã în imagologie Ursula Schiopu.

Din anul 1968 a început colaborarea cu radioul public. In perioada  1975-2003 a fost redactor de emisiuni radio şi tv culturale şi educaţionale la Radioteleviziunea Românã, iar după 1990 realizator.

A deţinut, tot dupã 1990, mai multe funcţii manageriale, între anii 1996-2002 fiind directoarea Postului Radio România Cultural.

A rãmas colaboratoarea radioului pânã în anul 2005 .

In perioada 2003-2005 a fost profesor asociat al Facultãţii de Jurnalism, Universitatea Hyperion, şi între 2005-2008, lector dr. la Catedra de Jurnalism radio, a Facultãţii de Jurnalism din Universitatea Hyperion;

A transpus în pe plan profesional realizările personale creînd misiunea culturală educaţională a postului public de radio, prin concepţia grilei de programe şi colaborând cu o echipă jurnalistică performantă şi cu personalităţi din ţară şi de peste hotare; a înfiinţat proiecte precum Gala Premiilor Canalului Cultural şi spectacolele de poezie şi muzică Arta Poetica, fondate în 1996 în cadrul Societãţii Române de Radiodifuziune.

A fost o apreciatã poetã (volumele Amintiri din Tranziţara şi Psihopoezia), coordonatoare a douã manuale de jurnalism cultural editate în 1998 şi 2000.

Activitatea sa a fost recompensatã cu Diploma de Onoare din partea Societãţii Române de Radiodifuziune pentru întreaga activitate; Distincţia Culturală pentru ataşamentul faţă de opera Academiei Române (2001), „Ordinul Ziariştilor” cl. a I-a pt. merite deosebite în întreaga act. publicistică, alte premii ale unor pestigioase instituţii din ţară şi din străinătate.

 

A fost membã a Uniunii Scriitorilor din România – secţia poezie, a  Asociaţiei Psihologilor din România, a Consiliului Naţional al Ziariştilor din România. A fost preocupatã de activitatea nonguvernamentalã fiind  preşedinta Asociaţiei culturale. ARCVIPP prin care a promovat memoria celebrei mãtuşi, Smarabda Brãescu.

 

Ana-Maria Sireteanu lasã în urma sa o bogatã moştenire radiofonicã prin emisiunile şi programele realizate, prin studenţii şi mai tinerii jurnalişti pe care i-a pregãtit şi îndrumat. Colegii din radioul public deplâng dispariţia unuia dintre cei mai sinceri şi verticali jurnalişti români de dupã 1990, modest şi cu mare dragoste pentru oameni şi comunicare şi sunt alãturi de întrega sa familie.

 

Dumnezeu s-o odihneascã! 

USR Filiala Bucuresti Poezie:

Comentariile au fost inchise!