La ce bun poezia (pe internet)?

8. noiembrie 2013 | De | Categorie: Editorial

 Poezia precede Internetul, fiind una dintre cele mai vechi forme de artă ale omenirii. Mai bine zis una dintre cele mai vechi forme de comunicare. Blogurile, reţelele de socializare, cenaclurile şi lecturile online au fost cauzele exploziei de poezie… Primele situri de poezie de la noi au apărut prin 1998 – 1999. Erau rudimentare, statice şi greu de administrat. Au apărut antologiile online (Noesis), bibliotecile de poezie şi siturile care se vroiau ultraspecializate (poezie.ro). În 1999 publicam poezie pe situl Asalt, o platformă dezvoltată de poetul Mircea Ţuglea (membru USR Filiala Bucureşti) pentru poeţii din Cenaclul de Marţi, coordonat de criticul literar Marin Mincu. În anul 2006 apărea Hyperliteratura lui Marius Ianuş, care a făcut cu succes trecerea de la web 1.0 la web 2.0. A fost cel mai important blog de poezie, unde reprezentanţi ai ultimelor promoţii literare au publicat texte excepţionale, care aveau vizibilitate în mediul online (două mii de vizitatori unici pe zi, zeci de comentarii aprobate la fiecare poem postat!). Pe hyperliteratura am participat, prin vara anului 2007, la prima şedinţă  de cenaclu online. După hypera, cum îi spuneau cei care o frecventau zilnic, au urmat şi alte bloguri literare, cele mai multe dintre ele specializate în poezie. Au apărut blogurile personale ale unor poeţi, au venit peste noi reţelele de socializare, am citit primele poeme publicate pe facebook şi primele poeme despre facebook… Poezia şi Internetul s-au interconectat, au comunicat, au găsit un limbaj comun. USR Filiala Bucureşti Poezie lansează acest website sub semnul comunicării. Un site simplu bazat pe platforma wordpress, al cărei slogan a rămas: Code Is Poetry.

Grigore Şoitu

wordpress-code-is-poetry

 

(Update)P.S.: Din păcate am omis să amintesc de AgoraOnline (ISSN 1583-6975), prima revistă virtuală care a publicat foarte multă poezie şi pe care am citit-o cu plăcere în perioada 1998 – 2003…Îi mulţumesc poetului Dan Iancu pentru că m-a ajutat să-mi aduc aminte!

2 comentarii pentru "La ce bun poezia (pe internet)?"

  1. Grigore Soitu spune:

    Am postat un update la final 🙂 …

  2. Dan Iancu spune:

    Ca de obicei agoraONline a fost trecută cu vederea, chiar dacă ea a fost portdrapelul unor astfel de site-uri de la finalul deceniului zece…